Ο οίκος Torres είναι το κληροδότημα του πάθους και της προσπάθειας πέντε γενεών. Το 1870, ο Jaime Torres Vendrelli μαζί με τον αδερφό του Miguel, ιδρύουν ένα οινοποιείο, μπροστά από τον σιδηροδρομικό σταθμό του Vilafranca del Penedès. Οι ίδιοι προέρχονται από οικογένεια αμπελουργών, των οποίων οι ρίζες φτάνουν πίσω στο 1878. Το 1906 αναλαμβάνει τα ηνία της εταιρείας ο γιος του Miguel, Juan, ο οποίος ένα χρόνο αργότερα δημιουργεί το σήμα Coronas.
Το 1932, στα 23 του χρόνια τον διαδέχεται ο γιος του, Miguel Torres Carbó. Είναι μία δύσκολη περίοδος για την επιχείρηση, αφού τρεις μήνες πριν τελειώσει ο Ισπανικός εμφύλιος πόλεμος, το οινοποιείο βομβαρδίζεται και μεγάλο μέρος του καταστρέφεται. Ο Carbo, αποφασίζει με σθένος να το ξαναχτίσει και ξεκινάει την δημιουργία και πώληση εμφιαλωμένου κρασιού. Το 1942 το Coronas εμφιαλώνεται και πωλείται για πρώτη φορά, ενώ το 1954 το Sangre De Toro τοποθετείται με επιτυχία στην αγορά.
Το 1963, αφού τελείωσε σπουδές οινολογίας στην Γαλλία, ο γιος του Carbo, Miguel A Torres, αναλαμβάνει την τεχνική διεύθυνση του οινοποιείου. Εισάγει την καινοτόμα τεχνική της ψυχρής ζύμωσης και δημιουργεί το Vina Sol. Το 1964 αποφασίζει να καλλιεργήσει ξένες ποικιλίες, ενώ αρχίζει να χρησιμοποιεί ανοξείδωτες δεξαμενές. To 1975 ξεκινά να κατακτά την Αμερική, ενώ το 1979 επεκτείνεται στην Χιλή και δημιουργεί το πρώτο ξένο οινοποιείο. Το 1982 αγοράζει γη στην Καλιφόρνια (Russian River/Green Valley) ξεκινώντας την εμφύτευση Chardonnay και Pinot Noir. Παρόλη την απίστευτη επιτυχία του δεν εφησυχάζεται. Το 1982 φεύγει ξανά για σπουδές αμπελουργίας στο Montpellier και γυρνάει αποφασισμένος να ανακτήσει τις Καταλανικές πατρογονικές ποικιλίες. Το εγχείρημα του στέφεται με επιτυχία, ενώ συνεχίζει και επεκτείνεται στην Ινδία και στην Κίνα.
Το 1993, μετά τον θάνατο του πατέρα του, αναλαμβάνει την προεδρία, διατηρώντας αναλλοίωτη την φιλοσοφία της εταιρείας: Nα παραμείνει μια οικογενειακή επιχείρηση που αγαπά την ζωή, φροντίζει την γη και εξελίσσει την κληρονομιά της.
Ο Miguel A. Torres είναι ένας από τους πιο αγαπημένους παραγωγούς της Ελληνικής αγοράς. Κάθε κρασί του έχει και μια ξεχωριστή, εντελώς ανεξάρτητη προσωπικότητα.
Ένα λαμπερό αφρώδες κρασί με κομψές φυσαλίδες. Καλή ένταση στην μύτη, με αρώματα φρέσκων φρούτων και λευκών λουλουδιών, χαρακτηριστικό γνώρισμα της ποικιλίας Μοσχάτο. Ευχάριστο, φρέσκο και αρωματικό στο στόμα με καλή οξύτητα και μακρά επίγευση.
Τα σταφύλια συλλέγονται πριν από την ωρίμανσή τους, για να δώσουν ένα χαμηλόβαθμο κρασί με υψηλή οξύτητα. Η ζύμωση γίνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές με χαμηλή θερμοκρασία, ώστε να επιτευχθεί ένα αρωματικό κρασί. Στη συνέχεια εφαρμόζεται η τεχνική “Rotating Cone Column’’ για να γίνει εξαγωγή του αλκοόλ.
To κρασί έχει ανοιχτό χρυσοκίτρινο χρώμα με ένα ζωντανό ρεύμα φυσαλίδων. Στη μύτη διακρίνονται αρώματα λουλουδιών της άνοιξης και πλούσιες νότες μπανάνας, καρύδας και εξωτικών φρούτων. Στο στόμα είναι παιχνιδιάρικο, λαμπερό, με διακριτική οξύτητα που θυμίζει πράσινο μήλο.
Απαλό, λεμονί, πρασινοκίτρινο στην όψη. Έντονη μύτη, γεμάτη ανθικά αρώματα λευκού τριαντάφυλλου και κρίνων, συνδιασμένα με φρέσκες φρουτώδεις νότες μπανάνας και ροδάκινου. Στο στόμα είναι μαλακό και μεταξένιο, με ελαφρύ σώμα και μακριά αρωματική επίγευση.
Πατρίδα της ποικιλίας είναι η ζώνη DO Rias Baixas, που βρίσκεται δίπλα στον Ατλαντικό ωκεανό στη Γαλικία, την Βορειο-Δυτική γωνία της Ισπανίας. Το όνομα Rias προέρχεται από τα θαλάσσια φιόρδ που “πλημμυρίζουν”, τις γεμάτες με πεύκα και ευκάλυπτους, κοιλάδες. Η Albariño είναι μια πολύ παλιά ποικιλία, με ιστορία πίσω στο 1800. Τον 19ο αιώνα σχεδόν εξαφανίστηκε λόγω της φυλλοξήρας, αλλά το 1950 ξαναφυτεύτηκε. Ήταν η πρώτη Ισπανική ποικιλία που λανσαρίστηκε στην αγορά σαν ποικιλιακό κρασί με το όνομα του στην ετικέτα. Η ετικέτα του Torres με το όνομα Pazo das Bruxas (χορός των μαγισσών) είναι αφιερωμένη στη λαογραφία και τη φύση της Γαλικίας, τη γη των μεγάλων δασών, που περιβάλλεται, κατά την παράδοση, από ένα πέπλο μυστικισμού.
Το χρώμα του κρασιού είναι μέτριο λεμονί πρασινοκίτρινο. Η μύτη είναι μέτριας έντασης με “πράσινα” αρώματα πράσινου μήλου, lime και κομμένου γκαζόν. Στο στόμα είναι ξηρό με υψηλή οξύτητα, μέτριο σώμα, έντονη ορυκτότητα και λεμονάτο μακρύ τελείωμα.
Τα σταφύλια συλλέγονται πριν από την ωρίμανσή τους, για να δώσουν ένα χαμηλόβαθμο κρασί με υψηλή οξύτητα. Η ζύμωση γίνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές με χαμηλή θερμοκρασία, ώστε να επιτευχθεί ένα αρωματικό κρασί.
Στη συνέχεια εφαρμόζεται η τεχνική ‘’Rotating Cone Column’’ για να γίνει εξαγωγή του αλκοόλ. Το κρασί έχει ανοιχτό κίτρινο χρώμα και πλούσια αρώματα φρέσκου λουλουδιού, πράσινου μήλου και ροδάκινου.
Ο αριθμός 3055, είναι ο αριθμός άδειας οδήγησης ταξί του Jean Leon στην Νέα Υόρκη, που αποκαλύπτει τον άνθρωπο πίσω από τον μύθο. Το ταπεινό ξεκίνημα ενός ιδεαλιστή που πραγματοποίησε το όνειρό του: να ανοίξει το πιο διάσημο εστιατόριο στο Hollywood και να δημιουργήσει κρασί με το δικό του όνομα. Το 60% του κρασιού οινοποιείται σε μικρά γαλλικά δρύινα βαρέλια και μετά ωριμάζει για 6 ακόμα μήνες με τις οινολάσπες του. To χρώμα του είναι λαμπερό, καθαρό και ήρεμο κίτρινο. Πολύ αρωματικό, με νότες τροπικού φρούτου, λευκόσαρκου ροδάκινου και μάραθου. Στο στόμα είναι φρέσκο με μακριά και επίμονη επίγευση.
Το χρώμα του είναι καθαρό και λαμπερό χρυσοκίτρινο. Στη μύτη είναι φρέσκο, πλούσια φρουτώδες με φίνα αρώματα εσπεριδοειδών, φρέσκου μήλου και ανανά που πλαισιώνονται υπέροχα με απαλές φυτικές νότες. Στο στόμα έχει ελαφρύ σώμα, δροσερή οξύτητα και φίνο τελείωμα.
Η Fransola προέρχεται από το ομώνυμο κτήμα στο ορεινό Penedes, όπου οι ψυχρές νύχτες και οι ήπιες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας, παρέχουν τις ιδανικές συνθήκες για το Sauvignon Blanc και την Parellada, ώστε να δώσουν ένα ισορροπημένο κρασί. Το χρώμα του είναι λαμπερό λεμονί και στη μύτη έχει έντονα αρώματα εξωτικού φρούτου, βανίλιας και σπαραγγιού. Στο στόμα είναι πλούσιο, με δροσερή οξύτητα και αρώματα πράσινου σύκου και μέντας στην επίγευση.
Το χρώμα του είναι λαμπερό λεμονί με έντονα αρώματα ώριμων φρούτων, όπως ροδάκινο και πεπόνι, καθώς και γλυκών μπαχαρικών. Στο στόμα έχει πλούσιο σώμα, δροσερή οξύτητα και μακριά φρουτώδη επίγευση
Το φίνο αυτό κρασί από τη ποικιλία Garnacha έχει απαλό, σαγηνευτικό ροζέ χρώμα με πορτοκαλιές ανταύγειες. Το ανοιξιάτικο μεσογειακό αρωματικό του μπουκέτο, αναδύει νότες ροδιού, τριαντάφυλλου και γιασεμιού. Στο στόμα είναι μεταξένιο, διακριτικό και απαλό.
Τα σταφύλια συλλέγονται πριν από την ωρίμανσή τους, για να δώσουν ένα χαμηλόβαθμο κρασί με υψηλή οξύτητα. Η ζύμωση γίνεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές με χαμηλή θερμοκρασία, ώστε να επιτευχθεί ένα αρωματικό κρασί. Στη συνέχεια εφαρμόζεται η τεχνική ‘’Rotating Cone Column’’ για να γίνει εξαγωγή του αλκοόλ.
Το χρώμα του κρασιού είναι ελαφρύ κερασί. Η μύτη είναι μέτριας έντασης, με φρέσκα αρώματα κόκκινων φρούτων του δάσους και γλυκόριζας. Στο στόμα είναι ελαφρύ, δροσερό και ευχάριστο.
Ο αριθμός 3055, είναι ο αριθμός άδειας οδήγησης ταξί του Jean Leon στην Νέα Υόρκη, που αποκαλύπτει τον άνθρωπο πίσω από τον μύθο. Το ταπεινό ξεκίνημα ενός ιδεαλιστή, που πραγματοποίησε το όνειρό του : να ανοίξει το πιο διάσημο εστιατόριο στο Hollywood και να δημιουργήσει κρασί με το δικό του όνομα.
Ένα κρασί με διακριτικό ροζέ χρώμα, που χαρακτηρίζεται από φρεσκάδα και φινέτσα. Στη μύτη συναντάμε μια πανδαισία φρούτων όπως φράουλες, κεράσια και λευκά ροδάκινα, ενώ στο στόμα βρίσκουμε και αρώματα ανθών εσπεριδοειδών. Δροσερή οξύτητα με μεγάλη και έντονη επίγευση.
Το Sangre de Toro (το αίμα του ταύρου) συμπληρώνει σχεδόν 60 χρόνια ζωής, τονίζοντας την ικανότητα του Miguel Torres να αναδεικνύει τις τοπικές ποικιλίες της Ισπανίας σε διεθνείς εμπορικές επιτυχίες, αφού εξάγεται σε 100 χώρες.
Το χρώμα του είναι λαμπερό ρουμπινί, ενώ στη μύτη είναι έντονο, με αρώματα μπαχαρικών και φρέσκων φρούτων του δάσους. Στο στόμα έχει μέτριο σώμα, ώριμες μαλακές τανίνες και αρωματική επίγευση από ώριμα μαύρα φρούτα και γλυκά μπαχαρικά.
Το Ibericos, πήρε το όνομά του από την Ιβηρική Χερσόνησο, μια γη με μοναχικές βελανιδιές και αρχαία αμπέλια. Βαθύ κόκκινο χρώμα κερασιού. Στη μύτη αποκαλύπτει νότες μαύρων ώριμων φρούτων και πικάντικα αρώματα κακάο και μοσχοκάρυδου. Έχει βελούδινη γεύση με ευχάριστες τανίνες και μακριά, πικάντικη επίγευση.
Το χρώμα του είναι απαλό ρουμπινί, ενώ στη μύτη παρουσιάζει λεπτά αρώματα λουλουδιών, φρέσκιας φράουλας και μούρων. Στο στόμα έχει μαλακές τανίνες, μέτριο σώμα και αρώματα μπαχαρικών, καπνού και ώριμων φρούτων.
Το χρώμα του ανοιχτό ρουμπινί με αρκετό καφέ χρώμα. Στη μύτη σύνθετο, με έντονα αρώματα από μικρόρωγα φρούτα και πράσινους κόκκους καφέ. Στο στόμα παρουσιάζει πλούσιο σώμα, αρκετά τανικό, με αρώματα δέρματος, γλυκόριζας και βανίλιας στο τελείωμα.
Στα 895 μέτρα υψόμετρο, η οικογένεια Torres, δημιούργησε για πρώτη φορά ένα κρασί στην Ribera del Duero, το Celeste. Ένα μέρος μαγικό, όπου το σούρουπο ο αέρας είναι έντονος και γεμάτος μυρωδιές, ενώ κατά την διάρκεια της ημέρας ο ήλιος φωτίζει τους αμπελώνες με λαμπρότητα. Το χρώμα του είναι βαθύ πορφυρό. Στη μύτη τα ώριμα φρούτα του δάσους κυριαρχούν, ενώ οι μπαχαρένιες νότες από γλυκόριζα και μαύρο πιπέρι το συμπληρώνουν ιδανικά. Στο στόμα το φρούτο εξακολουθεί να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, με τις ώριμες τανίνες και την δροσερή οξύτητα, να προσφέρουν στο κρασί μια εξαιρετική δομή με πλούσιο σώμα. Η επίγευσή του, χαρακτηριστική, είναι μακριά και φρουτώδης.
Το όνομα του κρασιού αναφέρεται στο βιβλίο των ψαλμών, καθώς είναι αφιερωμένο στους καρτεσιανούς μοναχούς που καλλιεργούσαν αμπέλια στην περιοχή, από το 1095. Το σκούρο βαθύ ρουμπινί χρώμα του, θυμίζει μαρμελάδα και λικέρ. Στη μύτη κυριαρχούν έντονα μαύρα φρούτα, γλυκόριζα και πικάντικα μπαχαρικά. Στο στόμα είναι ξηρό, με έντονη λιπαρότητα, ορυκτές και γήινες νότες, καθώς επίσης και παρουσία ζωικών αρωμάτων στο τελείωμα. Οι τανίνες είναι πολλές αλλά μαλακές, προσθέτοντας νότες σοκολάτας και καφέ στην επίγευση.
Το χρώμα του είναι σκούρο, έντονο ρουμπινί, ενώ στη μύτη έχει αρώματα γλυκών του κουταλιού βατόμουρου και κερασιού με νότες καρυκευμάτων. Στο στόμα έχει μεγάλο όγκο, με μια αξιοθαύμαστη ισορροπία μεταξύ της πυκνότητας ενός φρουτώδες κρασιού και των πικάντικων αρωμάτων που αποκτώνται μέσω της παλαίωσης σε νέα δρύινα βαρέλια. Το φινίρισμα της εμπειρίας, τελειοποιείται με απαλές νότες σοκολάτας και καπνού. Ένα έντονο κρασί με γεμάτο χαρακτήρα, που γεννήθηκε για να κατακτήσει τον χρόνο.
Ένα υπέροχο blend στην καλύτερη του στιγμή. Πυκνό ρουμπινί χρώμα με βιολετί ανταύγειες. Εντυπωσιακό μπουκέτο αρωμάτων κοκκινόμαυρων φρούτων, βοτάνων και πικάντικων μπαχαρικών, που ολοκληρώνεται από νότες καπνού και βανίλιας. Πλούσιο σώμα, ιδανική οξύτητα, γλυκές και καλά δομημένες τανίνες με εξαιρετική μακριά επίγευση
Το θρυλικό Mas La Plana (Gran Coronas), που το 1970 επικράτησε ανάμεσα στα μεγαθήρια του Bordeaux, σαν το καλύτερο Cabernet Sauvignon, αποτελεί σήμερα την κορωνίδα του Miguel Torres. Στα πολύ προνομιούχα εδάφη αυτού του μικρού αμπελώνα στο Penedes, καλλιεργούνται μόνο τα πιο επιλεγμένα σταφύλια Cabernet Sauvignon και επιλέγονται μόνο τα καλύτερα, για την παραγωγή αυστηρά περιορισμένων ποσοτήτων αυτού του μεγάλου κόκκινου κρασιού.
Το χρώμα του είναι πορφυρό κόκκινο. Η μύτη σύνθετη και πυκνή με αρώματα μικρών κόκκινων φρούτων, τρούφας και μπαχαρικών του βαρελιού. Στο στόμα έχει μεγάλο εκχύλισμα, πλούσιο σώμα, ώριμες και επιθετικές τανίνες, με μακριά επίγευση από ώριμα φρούτα και μπαχαρικά.
Το κρασί παράγεται από έναν πολύ μικρό αμπελώνα (40 στρέμματα) στο Penedes, σε υψόμετρο 400m, που ονομάζεται Agulladolc. Στην όψη το κρασί είναι βαθύ ρουμπινί. Στη μύτη είναι πυκνό και συγκεντρωμένο με μέτρια ένταση από ώριμα μαύρα φρούτα, φραγκοστάφυλο, μαύρο κεράσι και ώριμο δαμάσκηνο. Το βαρέλι εκφράζεται με βανίλια, καφέ και μαύρη σοκολάτα. Στο στόμα είναι ξηρό, τανικό, γεμάτο, με ισορροπιστική οξύτητα. Η επίγευση είναι μακριά γεμάτη μαύρο ώριμο φρούτο.
Τέσσερα χρόνια έρευνας και πειραμάτων χρειάστηκε η επιστημονική ομάδα του οίκου Torres, για να βρει την κατάλληλη μέθοδο εξαγωγής του οινοπνεύματος. Γίνεται η ερυθρή οινοποίηση, για να πάρουμε χρώμα και τανίνες και στη συνέχεια το κρασί, με τη μέθοδο ‘’Rotating Cone Column’’, σε κενό αέρος, ζεσταίνεται στους 25οC, ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ και να χαθούν όσο το δυνατόν λιγότερα αρώματα.
To κρασί έχει βαθύ και έντονο ρουμπινί χρώμα. Νότες κόκκινων και μαύρων φρούτων του δάσους, ανθών και μπαχαρικών συνθέτουν το αρωματικό του μπουκέτο. Στο στόμα είναι ημίξηρο και λιπαρό, με φρουτώδη επίγευση.
Το Moscatel Oro παράγεται από τις ποικιλίες Moscatel de Grano Menudo και Moscatel de Alejandria. Το χρώμα του είναι κεχριμπαρένιο, αποτέλεσμα της παλαίωσής του σε παλιά βαρέλια, που πριν φιλοξενούσαν κόκκινο κρασί. Το αρωματικό του μπουκέτο, το συνθέτουν νότες μελένιων εσπεριδοειδών, γλυκών μπαχαρικών και τριαντάφυλλων. Στο στόμα είναι γλυκό με δροσερή οξύτητα που το ισορροπεί, ενώ οι νύξεις μελιού στην επίγευση το ολοκληρώνουν ιδανικά.
Η αναβίωση μιας ποικιλίας του παρελθόντος, που έφτασε στη Χιλή το 17ο αιώνα. Η ποικιλία "País", καλλιεργημένη από πολλούς μικρούς αγρότες τοπικού βεληνεκούς, ήταν για πολλά χρόνια ξεχασμένη.
Απαλό ροζέ χρώμα πλαισιωμένο από ένα ευχάριστο και επίμονο αφρισμό. Η αρωματική σύνθεση διαμορφώνεται από κόκκινα φρούτα και εσπεριδοειδή, ενώ η φρεσκάδα και ο άγριος χαρακτήρας της παλέτας συγκροτούν την τυπικότητα του σταφυλιού "País". Παιχνιδιάρικη και ευχάριστη επίγευση με αίσθηση γλυκύτητας.
Το χρώμα του είναι απαλό χρυσοκίτρινο. Το αρωματικό του μπουκέτο συνθέτουν αρώματα ώριμων τροπικών φρούτων, με νότες μήλου και μάραθου. Στο στόμα έχει τονισμένη οξύτητα, ελαφρύ σώμα και επίμονη φρουτώδη επίγευση.
Μια εξαιρετική έκφραση της ποικιλίας, που συμπορεύεται με την φιλοσοφία του Torres για μεγάλα κρασιά σε χαμηλές τιμές. Με λαμπερό ρουμπινί χρώμα και έντονη μύτη από ώριμα κόκκινα φρούτα και μπαχαρικά. Στο στόμα ισορροπημένο με ώριμες, μεταξένιες τανίνες και επίγευση γλυκών μπαχαρικών και ώριμου φρούτου.
Απαλό χρυσοκίτρινο το χρώμα του, ενώ στη μύτη έχει αρώματα ώριμου μήλου, κίτρινων φρούτων και ψημένου ψωμιού. Στο στόμα παχύ, με δροσερή οξύτητα και μέτριο σώμα, ενώ στην επίγευση υπάρχουν αρώματα ξηρών καρπών και βανίλιας.
Το χρώμα του είναι πορφυρό κόκκινο, ενώ η μύτη είναι πυκνή με αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων και γλυκών μπαχαρικών. Στο στόμα έχει ώριμες τανίνες, στρογγυλεμένες από το βαρέλι, με πλούσιο ισορροπημένο σώμα. Στην επίγευση κυριαρχούν αρώματα βατόμουρου και δαμάσκηνου με νότες καπνού και πιπεριού.
Ο αμπελώνας βρίσκεται στην κοιλάδα Curico και οφείλει το όνομά του στον Manso de Velasco, τον πρώτο Ισπανό κυβερνήτη που ίδρυσε την κοινότητα της Curico το 1743. Ο αμπελώνας έχει μέση ηλικία άνω των 80 ετών και η παραγωγή είναι ιδιαίτερα συμπυκνωμένη ήδη από το ίδιο το αμπέλι.
Το χρώμα είναι σαν μελάνι, ενώ η μύτη πυκνή με αρώματα μαύρων φρούτων, γραφίτη και κανέλλας. Στο στόμα στιβαρό από τις πολλές και ώριμες τανίνες, με πλούσιο σώμα και επίγευση από ώριμα φρούτα του δάσους, δέρμα και μπαχαρικά.