Εδώ και περίπου δύο αιώνες και εδραιωμένη γνώση επτά γενεών, το πάθος της Zonin για το κρασί και τον αμπελώνα, σφυρηλάτησε μία κουλτούρα σεβασμού της γης και ένα όραμα που έγινε υπόσχεση.
Η Gambellara βρίσκεται στην καρδιά του Veneto, ανάμεσα από την Verona και την Vicenza, μία περιοχή αιώνες φημισμένη για την παραγωγή κρασιού. Ιστορικά έγγραφα του 16ου αιώνα συνδέουν την οικογένεια Zonin με αυτήν την περιοχή, ενώ οι πρώτοι τίτλοι ιδιοκτησίας του αμπελώνα χρονολογούνται το 1821. Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της Zonin, έπαιξε ο Domenico Zonin (1899-1921). Aπό παιδί, το δεύτερο μιας δεκαμελούς οικογένειας, είχε πάθος για τις αγροτικές δραστηριότητες και ειδικότερα την παραγωγή κρασιού. Κατά την πρώιμη μεταπολεμική περίοδο, πολύ νέος ακόμα, αλλά οπλισμένος με ενθουσιασμό και ευρηματικότητα, δημιουργεί την δική του μικρή μονάδα παραγωγής κρασιού και ποτού. Tο εγχείρημά του στέφεται με επιτυχία και τα αποτελέσματα ξεπερνούν κάθε προσδοκία.
Το 1957, σε ηλικία 19 ετών, ο ανιψιός του Domenico, Gianni Zonin, γίνεται μέλος της εταιρείας και κερδίζει την εμπιστοσύνη του θείου του. Αυτό ήταν και το σημείο καμπής για την Zonin, η οποία κατάφερε να ακολουθήσει τις νέες απαιτήσεις για ποιότητα και αξιοπιστία που έφερε η μεταπολεμική οικονομική άνθιση. Είναι η εποχή που η Ζonin ξεκινά εξαγωγές στην Γερμανία, Αμερική, Βέλγιο και Ελβετία, θέτοντας τις βάσεις για το μέλλον.
H εδραίωση ολοκληρώνεται την δεκαετία του 1970, όπου τα κρασιά της Zonin γίνονται γνωστά σε κάθε γωνιά της Ιταλίας και συγχρόνως οι ορίζοντες της επεκτείνονται στις πέντε ηπείρους. Το 1990 οι τρεις γιοι του Gianni, Domenico, Francesco και Michele, έρχονται στην εταιρεία. Η νέα γενιά, με σεβασμό στην παράδοση, δυναμισμό και ενθουσιασμό οδηγούν την Ζonin στις νέες προκλήσεις του σύγχρονου παγκόσμιου οινικού κόσμου.
Σήμερα η Zonin, είναι μία από τις πιο σημαντικές οινοποιητικές εταιρείες της Ιταλίας και μία από τις πιο γνωστές παγκοσμίως. Παράγει και διανέμει κρασιά από μια τεράστια γκάμα, ενώ έχει στην κατοχή της 9 κτήματα στις 7 πιο ποιοτικές περιοχές της Ιταλίας. Βασική της αρχή είναι ότι "κάθε περιοχή έχει τη δική της παράδοση και κάθε περιοχή έχει το δικό της κρασί", ενώ στην κατοχή της βρίσκονται πλέον εκτάσεις που ξεπερνούν τα 20.000 εκτάρια, τα οποία εποπτεύονται από 32 οινολόγους.
Απαλό πρασινοκίτρινο χρώμα, με γρήγορες μέτριου μεγέθους και διάρκειας φυσαλίδες. Η ένταση της μύτης ισορροπεί με ανθικά και φρουτώδη αρώματα, όπως γιασεμί, πράσινο μήλο και ροδάκινο. Στο στόμα είναι ξηρό, δροσερό με ελαφρύ αλκοόλ, λεπτό αφρισμό και ελαφρύ σώμα. Στην επίγευση ο φρουτώδης χαρακτήρας, συμπληρώνεται από νότες αμύγδαλου μέτριας διάρκειας.
Ένα ανοιχτόχρωμο αφρώδες ροζέ με λεπτό ελαφρύ αφρισμό. Στη μύτη είναι αρωματικό και φρουτώδες με νότες λουλουδιών wisteria και κόκκινων μούρων, που πλαισιώνονται υπέροχα από αρώματα άγριας φράουλας. Ο ουρανίσκος χαρακτηρίζεται από φρεσκάδα, νότες λουλουδιών και μία υποψία αμυγδάλου.
Το Νο 1 Moscato D’Asti σε πωλήσεις στις Η.Π.Α. Το χρώμα του είναι λαμπερό κιτρινοπράσινο, με απαλό αφρισμό. Στη μύτη είναι έντονο και φρουτώδες με αρώματα γιασεμιού και ανθών πορτοκαλιάς. Το σώμα του είναι ελαφρύ, ενώ το στόμα γλυκό και μεγάλης αρωματικής έντασης, με μακριά επίγευση.
Ελκυστικό άχυρο-κίτρινο χρώμα με λεπτές πράσινες ανταύγειες. Μύτη ντελικάτη, φρουτώδης, σχετικά πλήρης και εκλεπτυσμένη. Προσφέρει ένα σύνολο από αρώματα μεγάλης φινέτσας και μνήμες της αρχικής γεύσης των σταφυλιών. Ελαφρώς ξηρό και πολύ φρέσκο. Ή ελαφριά και κομψή δομή του, το καθιστά ένα ασυνήθιστα εκλεπτυσμένο και αριστοκρατικό κρασί.
Το χρώμα του είναι απαλό αχυροκίτρινο. Η μύτη είναι ελαφριά με αρώματα λευκών λουλουδιών, φρέσκων μήλων και αχλαδιών. Στο στόμα είναι ξηρό και δροσερό, με ελαφρύ σώμα και ευχάριστη επίγευση με αρώματα εσπεριδοειδών.
Κρασί με απαλό κιτρινοπράσινο χρώμα. Στη μύτη έχει αρώματα φρέσκων λευκόσαρκων φρούτων και λουλουδιών, με διακριτική ένταση. Στο στόμα έχει δροσερή οξύτητα, ελαφρύ σώμα και μέτρια αρωματική επίγευση.
Το χρώμα του είναι λαμπερό λεμονί. Στη μύτη είναι μέτριας έντασης φρουτώδες και ανθικό, με αρώματα ανανά, πεπονιού και ώριμου ροδάκινου σε συνδυασμό με αυτά του γιασεμιού και της ακακίας. Στο στόμα είναι ξηρό με μέτρια οξύτητα, μέτριο σώμα με χαρακτηριστική επίγευση αμύγδαλου.
Το χρώμα του είναι αχυροκίτρινο με απαλές πράσινες ανταύγειες. Στη μύτη διακρίνονται αρώματα εσπεριδοειδών, ανανά και διακριτικής μέντας. Στο στόμα είναι πληθωρικό, αρμονικό με νότες μεταλλικότητας.
Το χρώμα του είναι έντονο ρουμπινί με φωτεινές αποχρώσεις και φρέσκια φρουτώδη μύτη. Είναι ευχάριστα γεμάτο με μαλακές τανίνες και μακριά επίγευση.
Είναι ένα κρασί με λαμπερό, ελκυστικό και ζεστό ρουμπινί χρώμα.Η αρωματική του ένταση ειναι πολύπλοκη και φινετσάτη, με έντονες νότες πικραμύγδαλου πάνω σε απαλό φόντο άγριων μούρων. Το σώμα του είναι μαλακό και ισορροπημένο.
Το χρώμα του είναι ρουμπινί με βαθυκόκκινες ανταύγειες. Στη μύτη έχει έντονα αρώματα φρέσκων φρούτων του δάσους και βιολέτας με πικάντικες νότες μπαχαρικών. Στο στόμα έχει ευχάριστες τανίνες, μέτριο σώμα και αρκετό φρούτο στην επίγευση.
Το χρώμα του είναι λαμπερό ρουμπινί. Στη μύτη έχουμε έντονα αρώματα άγριων μούρων και φρέσκου αμυγδάλου. Στο στόμα έχει μαλακές τανίνες, δροσερή οξύτητα και ελαφρύ σώμα.
Το χρώμα του είναι λαμπερό ρουμπινί με μωβ αποχρώσεις. Στη μύτη έχει έντονα αρώματα κόκκινων αποξηραμένων φρούτων και λουλουδιών. Στο στόμα είναι στρογγυλό, με μαλακές τανίνες, μέτριο σώμα και φρέσκια φρουτώδη επίγευση.
Το χρώμα του είναι λαμπερό ρουμπινί. Στη μύτη έχουμε έντονα αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων και πικραμύγδαλου. Στο στόμα έχει μαλακές τανίνες, δροσερή οξύτητα και ελαφρύ σώμα.
Σύμφωνα με την παράδοση, τα στέμφυλα που μένουν από την οινοποίηση του Amarone, προστίθενται στην οινοποίηση του κρασιού Valpolicella με εκτεταμένη εκχύλιση. Η τεχνική αυτή αυξάνει την περιεκτικότητα σε αλκοόλ και εμπλουτίζει το κρασί με ζάχαρη, γλυκερίνη, πολυφαινόλες και άρωμα.
Έχει έντονο ρουμπινί χρώμα, με πολύπλοκη μύτη που φέρνει μνήμες κερασιού και κακάο. Πολύ καλά δομημένο, φρουτώδες και με πικάντικες νότες στην επίγευση.
Το χρώμα του είναι μέτριο ρουμπινί με πλατιές καφετιές ανταύγειες. Στη μύτη είναι έντονο, με χαρακτήρα μαύρων φρούτων, ειδικά κερασιού, γεμάτο γλυκά μπαχαρικά και ζωικές νότες. Στο στόμα είναι βελούδινο, με μαλακές σοκολατένιες τανίνες, ενώ έντονα αρώματα αποξηραμένων φρούτων πλημμυρίζουν την επίγευση.
Το χρώμα του είναι βαθύ ρουμπινί. Στη μύτη είναι μέτριας έντασης με αρώματα ώριμων μαύρων φρούτων, γλυκών μπαχαρικών και ξηρών καρπών. Στο στόμα είναι ξηρό, δροσερό, με μαλακές τανίνες και γεμάτο σώμα. Η επίγευση είναι μέτρια με αρώματα μαύρων φρούτων σε λικέρ και γλυκών μπαχαρικών.