To αποστακτήριο του Laphroaig, ιδρύθηκε από τον Donald και Alexander Johnston το 1815, στο ανεμοδαρμένο νησί Islay, στις δυτικές ακτές της Σκωτίας. Για περίπου 200 χρόνια, μία μικρή ομάδα αφοσιωμένων νησιωτών, δουλεύουν με πάθος για την δημιουργία, όπως θεωρείται, του πιο ιδιαίτερου single malt στον κόσμο. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, μπορεί να άλλαξαν τα πρόσωπα, αλλά η αφοσίωση στις παραδοσιακές δεξιότητες και στην ποιότητα παρέμεινε σταθερή.
Laphroaig στα Σκωτικά γαελικά, σημαίνει “beautiful hollow by the broad bay”, κάτι απόλυτα ρεαλιστικό, αφού από τις αρχές της λειτουργίας του, η πηγή νερού του αποστακτήριου είναι το γρανιτένιο λεκανοπέδιο ανάμεσα στους λόφους Kilbride. To νερό που ρέει μέσα από τους σκληρούς βράχους, παραμένει ελεύθερο από ανεπιθύμητα ιχνοστοιχεία, μαλακό και τυρφώδης-τέλεια πρώτη ύλη για την δημιουργία ουίσκι!
LAPHROAIG 10 YEAR OLD
Με ένα εξαιρετικά επιτυχημένο παγκόσμιο Club φανατικών οπαδών, είναι ένα από τα μεγαλύτερα single malts που παράγονται στο νησί Islay. Κατά την διαδικασία δημιουργίας του Laphroaig, βύνη κριθαριού τοποθετείται πάνω σε φωτιά από τύρφη. Αυτός ο καπνός που υπάρχει μόνο στο νησί Islay, δίνει στο Laphroaig την ιδιαίτερη γεύση του. Θεωρείται η επιτομή της ισορροπίας μεταξύ καπνού, ιωδίου, τύρφης και βαρελιού.
Το ιδανικό είναι να το απολαύσετε σκέτο με λίγες σταγόνες δροσερού νερού. Αφήστε το πικάντικο γήινο άρωμα του και την γεύση του κριθαριού να γεμίσουν τον ουρανίσκο σας.
Είναι τόσο μοναδική η γεύση του, όσο και το ίδιο το νησί.
Μύτη: Καπνός, φύκια και νότες γλυκύτητας, τύρφη, ιώδιο, ανθός αλατιού, κουμαρόμελο.
Στόμα: Μεστό, αργό, με γλυκύτητα που ξαφνιάζει. Στοιχεία αλατιού και τύρφης, βανίλιας, ιωδίου, καπνού και δέρμα
Food Pairing: Οστρακοειδή με σάλτσα εσπεριδοειδών και δενδρολίβανου
Perfect Serve: Σκέτο ή με λίγες σταγόνες δροσερού νερού.