Λίγο… Ιστορία
Κάθε μπουκάλι ROKU GIN, περικλείει τα όνειρα και την επιμονή 100 ετών.
Το όνειρο του νεαρού Ιάπωνα, Shinjiro Torii, ήταν να δημιουργήσει αυθεντικά Ιαπωνικά αλκοολούχα ποτά που θα απολάμβανε όλος ο κόσμος, βασισμένα στην μοναδικότητα της Ιαπωνικής γης και κουλτούρας. To 1899 ιδρύει την εταιρία του, Τhe Torii Shoten Store, προκάτοχος της σημερινής Suntory. Ο Shinjiro ξεπερνάει πάρα πολλές δυσκολίες, προσπαθώντας να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, φτιάχνοντας κρασί, whisky, brandy και βγάζοντας στην αγορά το 1936 το πρώτο Suntory Gin, το HERMES GIN. O Shinjiro και οι διάδοχοί του συνέχισαν να δουλεύουν σκληρά και να χτίζουν βαθιά γνώση γύρω από την απόσταξη του αλκοόλ.
Το όραμα του ήταν, ότι “κάποια μέρα τα ποτά που θα παράγονται στην Ιαπωνία θα αγαπηθούν από όλη την υφήλιο”.
Η δημιουργία και η τελειοποίηση του ROKU, λοιπόν, βασίζεται στο αποτέλεσμα της εξειδίκευσης ενός ολόκληρου αιώνα.
Επί της ουσίας
H πρώτη σκέψη ήταν η δημιουργία ενός τζιν που θα δένει απόλυτα με το ιαπωνικό φαγητό. Για αυτό το λόγο φημολογείται, ότι ο σχεδιασμός του μπουκαλιού και του ποτού διήρκησε κοντά στα 10 χρόνια.
Το Roku Gin, φτιάχνεται στο εξειδικευμένο αποστακτήριο “Liquor Atelier”, το οποίο διαθέτει τέσσερα ξεχωριστά είδη άμβυκα. Τα βότανα αποστάζονται ξεχωριστά σύμφωνα με τις ιδιότητες τους, έτσι ώστε να διατηρούν τα χαρακτηριστικά και την καλύτερη γεύση τους. Για παράδειγμα, το ευγενές άρωμα των ανθών κερασιάς αναδεικνύεται μέσα από αποστάξη υπό κενό σε άμβυκες ανοξείδωτου χάλυβα. Από την άλλη, η δυνατή γεύση από το Ιαπωνικό φρούτο ΥUZU, επιτυγχάνεται με απόσταξή του σε άμβυκες χαλκού.
Συνολικά αποστάζονται ξεχωριστά 14 διαφορετικά βότανα.
6 από αυτά είναι Ιαπωνικά και η συγκομιδή τους γίνεται στην ακμή της ωριμότητάς τους, για να μπορέσουν να δώσουν το μέγιστο των αρωμάτων και γεύσεων τους.
Την Άνοιξη μαζεύουν το Sakura flower (άνθη κερασίας) και το Sakura Leaf (φύλλα κερασιάς).
Το Καλοκαίρι γίνεται η συγκομιδή του Sencha Tea (πράσινο τσάι-μεγαλώνει στον ήλιο και είναι δυνατό) και του Gyokuro Tea (είδος πράσινου τσαγιού που μεγαλώνει στην σκιά-θεωρείται premium και έχει απαλή γεύση).
Το Φθινόπωρο μαζεύουν το Sansho pepper (πιπέρι που χρησιμοποιείται ευρέως στην Ιαπωνία με έντονο άρωμα εσπεριδοειδών).
Το Χειμώνα μαζεύουν το φρούτο Υuzu (σπάνιο και πολύ ακριβό εσπεριδοειδές-θεωρείται super fruit και είναι αγαπημένο υλικό διάσημων σεφ)και χρησιμοποιούν τις φλούδες του.
Τα υπόλοιπα 8 βότανα που χρησιμοποιούνται είναι παραδοσιακά και γνωστά σε όλους: Άρκευθος, κόλιαντρο, ρίζα Αγγελικής, κάρδαμο, κανέλλα, φλούδες λεμονιού και νερατζιού.
Τα 14 αυτά αποστάγματα ανακατεύονται προσεκτικά και δημιουργούν το ROKU GIN.
Το μπουκάλι..
ROKU στα Ιαπωνικά σημαίνει 6, όσα και τα Ιαπωνικά βότανα που χρησιμοποιούνται για την δημιουργία του, για αυτό και το μπουκάλι είναι εξαγωνικό. Στην κάθε πλευρά του έχει χαραγμένο ένα από τα 6 ιαπωνικά βοτανικά στοιχεία. Η ετικέτα του είναι τυπωμένη σε washi paper, το οποίο είναι παραδοσιακό Ιαπωνικό χειροποίητο χαρτί αναγνωρισμένο από την UNESCO ως ICH (Intangible Cultural Heritage).
Χαρακτηριστικά
Μύτη: Εκλεπτυσμένη και προκλητική. Νότες γλυκών εσπεριδοειδών (φλούδες), άρκευθος, λουλούδια, πράσινο τσάι, πιπέρι.
Στόμα: Πολύ καλά ισορροπημένο. Άνθινες νότες (γιασεμί), άρκευθος, εσπεριδοειδή, πράσινο τσάι και μπαχάρι. Γεμάτο σώμα με μακρά και πολυδιάστατη επίγευση.
Food pairing: Συνοδεύει ιδανικά sushi και ταρτάρ τόνου.
Perfect Serve: Japanese Gin N' Tonic με Thomas Henry Tonic και 6 πολύ λεπτά sticks από φρέσκο Ginger.