H ιστορία του Courvoisier ξεκίνησε στο Παρίσι στις αρχές του 1800, με ιδρυτές τους Louis Gallois και Emmanuel Courvoisier. Με βάση το Bercy, η επιχείρηση άνθισε, κέρδισε βραβεία καθώς και την αγάπη του Παρισιού.
Η φήμη του εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα, ώστε ο ίδιος ο αυτοκράτορας Ναπολέοντας Βοναπάρτης αποφάσισε να επισκεφτεί ο ίδιος το αποστακτήριο και τις αποθήκες του Bercy. Εμπνευσμένος από την γευστική εμπειρία, ξεκίνησε να δίνει μία δόση cognac στα στρατεύματά του, για ανυψώση του ηθικού τους, κατά την διάρκεια των συνεχιζόμενων πολέμων.
O Napoleon III, ανιψιός και κληρονόμος του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, ζήτησε προσωπικά Courvoisier, ορίζοντάς το ως επίσημο cognac της γαλλικής αυτοκρατορικής αυλής. Η ίδια επιλογή έγινε και από τις αυτοκρατορικές αυλές της Δανίας, Αγγλίας και Σουηδίας.
Το 1828, ο Courvoisier και ο Gallois έγιναν γνωστοί ως "Courvoisier" και η εταιρεία επικεντρώθηκε στο πραγματικό τους πάθος: την παραγωγή cognac. Μετέφεραν την επιχείρηση τους από το Παρίσι στο Jarnac, μία μικρή πόλη στις όχθες του ποταμού Charente, στην καρδιά της περιοχής του Cognac, και παραμένει εκεί μέχρι και σήμερα. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε, ότι το 1909, οι γαλλικές αρχές αποφάσισαν, ότι ένα ποτό μπορεί να ονομάζεται cognac, μόνο όταν παράγεται στην περιοχή του Cognac και τηρεί συγκεκριμένες διαδικασίες ζύμωσης, απόσταξης και παλαίωσης.
Θεωρείται ένα από τα καλύτερα cognac στον κόσμο και μέσα στα χρόνια υιοθετήθηκαν διάφοροι τρόποι ορισμού ποιότητας. Οι Άγγλοι, ήταν αυτοί που με την αγάπη τους για το cognac, είχαν την μεγαλύτερη επιρροή στην βαθμολόγηση του. Τα περισσότερα από τα σημερινά σύμβολα βαθμολόγησης ποιότητας είναι αγγλικές συντομογραφίες, VS (Very Special), VSOP (Very Superior Old Pale) and XO (Εxtra Old), χρονολογημένες από το 1910.
Όπως θα περίμενε κανείς από το ποτό, που έκανε την πρόποση στο άνοιγμα του πύργου του Άιφελ το 1889, το Courvoisier αποτελεί την τέλεια επιλογή, για να γιορτάσει ο καθένας από εμάς, αυτό που ορίζει ως επιτυχία.
Το COURVOISIER φέτος ταράζει τα νερά της κατηγορίας του cognac, με μια εκ βαθέων σχεδόν προκλητική δέσμευση στην εκτίμηση των σημαντικών πραγμάτων της ζωής. Η πολυτέλεια πλέον συνδέεται με το να χαλαρώνεις και να επικεντρώνεσαι στην ουσία, ενώ η απόλαυση εμπνέει την κάθε μέρα μας.
O νέος σχεδιασμός του COURVOISIER στηρίζεται στην ιστορική κληρονομιά του, στρέφοντας το βλέμμα στο νεωτεριστικό παρόν.
Είναι φωτεινό, θετικό και φρέσκο, έτοιμο να μας οδηγήσει σε νέες γευστικές εμπειρίες. Η ποιότητα παραμένει αναλλοίωτη, διατηρώντας την συνταγή του VS, και αναβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο τα blends του VSOP και ΧΟ.
Το Courvoisier VS Cognac, είναι ένα μείγμα από διάφορες σοδειές, παλαιωμένες μεταξύ τριών και επτά ετών, προερχόμενες ως επί το πλείστων από την περιοχή Fins Bons. Χρησιμοποιείται επίσης και μία μικρότερη, εξισορροπητικού χαρακτήρα, ποσότητα από τη περιοχή Petite Champagne. Η μίξη παλαιότερων και νεότερων σοδειών, δίνει στο Courvoisier VS Cognac μία φρουτώδη, λεπτή γεύση που παραπέμπει σε μπουκέτα ανοιξιάτικων λουλουδιών και ώριμων φρούτων. Το άρωμά του είναι πλούσιο, φρέσκο με νότες δρυ, ενώ το φωτεινό, χρυσίζον και κεχριμπαρένιο χρώμα του σε προκαλεί να το γευτείς.
Μύτη: Πλούσιο σε αρώματα ανοιξιάτικων λουλουδιών, απαλών κόκκινων σταφυλιών, ώριμων φρούτων και φρέσκου δρυ, ισορροπημένα με την δύναμη του νεαρού αυτού κονιάκ.
Στόμα: Δυνατός, καθαρός και αρμονικός χαρακτήρας. Εύκολο στον ουρανίσκο με τελείωμα έντονο και πλούσιο όσο και τα αρώματά του. Κόκκινο κρασί, ανθόμελο, ελαφριά αίσθηση κερασιών.
Food Pairing: Γλυκό του κουταλιού σταφύλι ή κεράσι.
Tο Courvoisier VSOP είναι ένα περίτεχνα κατασκευασμένο Cognac, ισορροπημένο, μείγμα διαφόρων σοδειών στην κορυφή της αρωματικής τους δυναμικής, προερχόμενες από 4 CRUS: Fins Bois, Borderies, Grande και Petite Champagne. Η απόσταξη της σοδειάς από το Fins Bois Cru, χωρίς οινολάσπες, εξασφαλίζει τoν διακριτικό ανθικό χαρακτήρα του μείγματος που ισορροπεί εξαιρετικά με την μοναδική πολυπλοκότητα και τον πολυστρωματικό πλούτο που δίνει η απόσταξη, με οινολάσπες, των σοδειών που προέρχονται από τα άλλα 3 Crus. Το VSOP παλαιώνει προσεκτικά για 12 χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Το αποτέλεσμα είναι ένα φωτεινό, χρυσίζον και κεχριμπαρένιο κονιάκ, εξαίσια ισορροπημένο, με αρώματα ροδάκινου, καβουρδισμένου αμυγδάλου και απαλές νότες βανίλιας και γιασεμιού.
Μύτη: Ανθική, φρουτώδης με νότες ροδάκινου, ψημένου αμύγδαλου, βανίλιας, κανέλλας, δρυ βαρελιού, περγαμόντου και γιασεμιού.
Στόμα: Λεπτό, ελαφρύ, διακριτικό, με πολύ καλά ισορροπημένο και τρυφερό τελείωμα, που μένει στην μνήμη και φέρνει μνήμες γλυκού επιδόρπιου οίνου, βανίλιας και φλούδας γλυκών εσπεριδοειδών.
Food Pairing: Bitter σοκολάτα (65%) με ξύσμα πορτοκαλιού
Το Courvoisier XO, είναι μία επιλογή του Master Blender από υπέροχα παλαιωμένα eau de vie, μεταξύ έντεκα και εικοσιπέντε ετών, με σκοπό να φτάσει στο αποκορύφωμα της πολυπλοκότητας και του πλούτου των αρωμάτων του cognac. Η συνταγή που ξανακυκλοφορεί σήμερα, δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1984 από τον 4η γενιάς Μaster blender Daniel Dumon. To τελικό χρυσίζον προϊόν, είναι έντονα αρωματικό και εύγεστο, με βελούδινη υφή και αρωματικό μπουκέτο από νότες Crème Brûlée, καραμελωμένης φλούδας πορτοκαλιού και λουλουδιού Ίριδας.
Μύτη: Λουλούδια Ίριδας, καραμελωμένη φλούδα πορτοκαλιού, Crème Brûlée, καμένη ζάχαρη, μπαχάρι, λιαστό σταφύλι.
Στόμα: Βελούδινο, εξωτικό με έντονο αρωματικό μπουκέτο στο τελείωμα. Μακρά επίγευση με έντονα στοιχεία καραμέλας, ξύλου από το βαρέλι (νωπό από γλυκό ποτό), δαμάσκηνου, γλυκών μπαχαρικών και δέρματος.
Food Pairing: Crème Brûlée ή καραμελωμένο δαμάσκηνο